Puglia – de hak van de laars

Puglia – de hak van de laars

Zuid-Italië heeft mijn hard gestolen, Puglia is gewoon prachtig. Je rijdt via kronkelwegen met eindeloze olijfgaarden naar de prachtige kustlijn of naar pittoreske witgekalkte dorpjes. En het eten is fantastisch. De vis springt nog net niet zelf op je bord, de wijn is dankzij de vele zonuren heerlijk sappig en de pizza’s knapperig en alleen met de beste ingediënten belegd.

Say cheese!
Puglia is trouwens ook de home-town van Mozzarella di bufala, maar ook van de inmiddels welbekende burrata én het onterecht onbekende straciatella.

  

Mozzarella wordt gemaakt met melk van waterbuffels, heb je mozzarella te pakken die gemaakt is van koemelk dan hebben we het over ‘fior di latte’. Aan deze melk wordt stremlsel toegevoegd waardoor er wrongel ontstaat. Dit wordt verwarmd, gedraaid en gekneed. De wrongel die nu uit allemaal kleine laagjes bestaat wordt uit elkaar getrokken, in kleinere stukken gescheurd en tot een bol gevormd. De naam mozzarella komt van ‘mozzare’ wat scheuren betekend. Om demozzarella vers te houden blijft hij in de wei bewaard.

Straciatella betekend zoveel als ‘snippers’. Traditioneel gezien wordt mozzarella dagvers gegeten, wat er overblijft wordt in kleine snippers verscheurd. Voeg daar wat room aan toe en je hebt een compleet nieuwe sensatie: straciatella!

 

Burrata, de intens romige kaas die ieders hart heeft veroverd, wordt gemaakt van mozzarella en straciatella. De buitenste laag is mozzarella, die eigenlijk een kommetje vormt voor de vloeibare vulling: straciatella.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *